Image Alt
Media

Prototype You

keuze maken

6 herkenbare fases van een veranderende keuze maken

Grootse ideeën, veranderingen zoals een carrière switch, een eigen onderneming starten, op wereldreis gaan. Net zoals ik zit jij waarschijnlijk vol van dit soort ideeën. Het één is meer een droom en het ander ligt wat dichter bij de realiteit. Heerlijk om bij weg te dromen en van sommige zaken hoef je ook geen realiteit te maken. Wonen in een hutje op het strand en elke dag surfen klinkt heerlijk in een droom, maar hoeft geen realiteit te worden voor mij.

 

Ik wil je laten begrijpen waarom dit gebeurd, hoe je het kan herkennen en wat je er aan kan doen. Aan het einde staan een paar praktische prototype tips om hier mee om te leren gaan.

Fase 1. Enthousiasme over het idee

Je hebt een idee. Dit kan een nieuw idee zijn of iets wat al lange tijd aan je knaagt en waar je nu toch echt actie op wil gaan nemen. In deze fase ben je vooral heel geïnspireerd en enthousiast. Je zit lekker te dagdromen over de nieuw bedachte situatie en voelt je vooral heel goed.

Prototype tip 1:

Deel je idee vooral met je inner circle, maar let op! Ga niet af op wat anderen van dit idee vinden. We zijn als mensen gebrand op positieve validatie van anderen en zijn daardoor geneigd onszelf voor de gek te houden. Wat je moet doen tijdens het delen is letten op hoe JIJ je op dat moment voelt. Voelt het nog steeds zo goed als toen je het in je hoofd had? Voelt het ook een beetje spannend om dit te delen? Mooi! Dan ben je op de goede weg.

Fase 2. Afwegen verschillende alternatieven

Zoals Yuval Noah Harari in het boek Sapiens mooi schrijft, wij mensen zijn geprogrammeerd voor zekerheid. Dat wat bekend is voelt goed en vertrouwd, jij gaat waarschijnlijk ook op de zelfde stoel zitten als je terugkomt in een zelfde ruimte. Je weet wat je hebt en je weet dus ook wat je kan verwachten, dit geeft een bepaald comfortabel gevoel en kan er voor zorgen dat we toch niet die ene stap denken te willen of durven nemen. Rationeel denken levert vaak andere resultaten op dan je intuïtie en je gevoel. Koop je nieuwe schoenen en kan je niet kiezen? Dan is ratio een prima raadgever, maar wat zegt je intuïtie op dat moment? Bij grote keuzes en veranderingen is je intuïtie een betere raadgever en een gevoel wat je zeker niet moet negeren. Meer leren over intutie? Kijk de documentaire Innsaei op Netflix.

Het is goed om alle alternatieven door te nemen en af te wegen. Met alternatieven doel ik op, in ieder geval, de oude en de nieuwe situatie. Maar wellicht zijn er meer dan 2 paden te bedenken die je kan gaan bewandelen. Wanneer je de alternatieven bespreekt met je inner circle zullen deze mensen geneigd zijn je te willen adviseren voor zekerheid. Is zekerheid dan zo slecht? Nee absoluut niet, een bepaalde mate van zekerheid is zelfs heel belangrijk alleen ligt het gevaar dat wij als mensen blijven hangen in een zekere, lees bekende, situatie terwijl er alternatieven kunnen zijn die veel beter bij je zullen passen.

Prototype Tip 2:

Beschrijf je levensvisie. Schrijf hier in waar jij voor staat in het leven, wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Je kan dit ook doen voor je werk; een werkvisie. De keuzes welke je maakt moeten zo veel mogelijk in lijn zijn met deze visie. Hoe zit het met de verandering die je voor ogen hebt? Is deze in lijn? En zijn de alternatieven dat ook? Op deze manier kan je zo dicht mogelijk bij jezelf blijven en keuzes afwegen.

“Are you paralyzed with fear? That’s a good sign. Fear is good. Like self-doubt, fear is an indicator. Fear tells us what we have to do. Remember one rule of thumb: the more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it. – Steven Pressfield

Fase 3. Kan ik het wel en wil ik het wel echt?

Je bent nog steeds aan het wikken en wegen, je weet niet wat je moet doen. In deze fase zullen verschillende gevoelens zich aan je presenteren. Enthousiasme over je plannen, je eigen toekomst beeld op basis van het idee dat je voor ogen hebt. Maar ook weerstand tegen deze verandering. Het stemmetje in je hoofd zal ‘proberen’ rationeel te denken en je van het idee af te praten. Grote kans dat hier ook nog waarheden in zitten.

Waarom doet dit stemmetje dit, zal je je afvragen? Je bent toch zou enthousiast en blij over je plannen? Dit heeft te maken met angst. Angst om voor gek verklaard te worden door de buitenwereld, angst om dat wat je zo graag wil toch niet te krijgen. Met andere woorden, te falen. En falen is iets wat we ten alle tijden willen voorkomen. Falen past niet goed bij onze maatschappij. Het gevecht met deze weerstand noemt Steven Pressfield ‘The War of Art’. Hij legt dit uit aan de hand van voorbeelden van het creeëren van kunst. De schilder die uiteindelijk zijn schilderij niet afmaakt, of kapot maakt omdat hij denkt dat het niet goed genoeg is. Terwijl de schilder niks liever wil dan andere mensen te laten genieten van zijn kunst…..

Prototype Tip 3:

Spreek de verschillende scenario’s uit tegen een vriend en vraag wanneer je het meest enthousiast klinkt en eruit ziet.

Prototype Tip 4:

Hoe meer weerstand je voelt tegen een van de scenarios in je hoofd (waarschijnlijk je nieuwe plan) hoe meer zeker je er van kan zijn dat dat is wat je graag wil.

Fase 4. Keuze uitstellen.

Door je twijfel beschreven in fase 3 ga je hoogst waarschijnlijk de keuze uitstellen. En je weet wat ze zeggen van uitstel….. juist, afstel. Dat is dan ook de makkelijkste keuze, bij het oude en vertrouwde blijven en kiezen voor zekerheid van de bekende situatie. Hier word je natuurlijk niet meteen ongelukkig van, maar je zal jezelf moeten afvragen of dit de juiste beslissing is. Past dit bij je beschreven levens/werkvisie en is dit de keuze waar je het meest enthousiast over was toen je het tegen een vriend uitsprak?

Prototype Tip 5:

Ga een periode, zeg 2 weken, leven alsof je een keuze hebt gemaakt. Alles in je leven doe je alsof dat je toekomst pad is. Volg in deze periode hoe je je hierbij voelt. Dit kan je voor al je bedachte alternatieven doen.

Fase 5. Keuze gemaakt, ongemakkelijk gevoel

Keuze gemaakt? Ik hoop dat je bent gegaan voor dat pad waar je het meest enthousiast over bent, die dicht bij je levens/werkvisie ligt en het pad dat waarschijnlijk wat angst/weerstand oproept. Je zal blij zijn een keuze gemaakt te hebben, enthousiasme zal overheersen maar het zal ook oncomfortabel voelen. Dit is logisch want je gaat uit je comfort zone!

Fase 6. Opgelucht gevoel, maar je bent er nog niet!

Nadat je de uitdagende keuze hebt gemaakt en het onconfortable gevoel uit fase 5 is wat gaan zakken zal je vooral opgelucht zijn en je heel energiek voelen. Je bent een nieuwe weg ingeslagen en dat voelt goed! Maar pas op! Dit betekend niet dat je zonder nadenken dit pad kan blijven volgen. De truc is om te blijven voelen, denken en je af te vragen of dit pad het juiste is. Je had immers alleen nog maar een prototype ontworpen en getest, hoe is het in real life? Waar moet je nog bijsturen en waar gaat het goed? Hoe groter de keuze hoe langer deze fases zullen duren. Maar ook bij kleine keuze en uitdagingen loop je door deze fases heen, blijf prototypen en sturen waar nodig.

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning.” – Albert Einstein

Heb je moeite met richting geven aan je leven? Vind je het lastig omuitdagingen aan te gaan, te achterhalen wat je nu echt wilt en welke keuzes je moet maken? In onze interactieve Prototype You workshop we jou een laagdrempelig en praktisch toepasbare werkwijze waarmee je continu blijft sturen op het leven dat écht bij jou past.