Image Alt
Media

Prototype You

Buddy coaching schatkist

Tien tips voor peer-coaching op de werkvloer.

Open de schatkist

Er bevindt zich een enorme schatkist aan kennis in jouw organisatie. Zomaar voor het oprapen. Verborgen in het volle zicht. Waar? Gewoon, op de werkvloer! De schat? Peer-coaching: medewerkers die met en van elkaar leren. Op het gebied van bedrijfsvoering, innovatie én persoonlijke ontwikkeling. Iedere collega brengt unieke kennis, expertise en ervaringen in de organisatie waar je werkt. Wanneer die onderling optimaal wordt gedeeld is dat goed voor jou, jouw collega’s en de gehele organisatie.

Peer-coaching ontsluit nog meer potentieel op de werkvloer en versterkt verbinding tussen collega’s door elkaar te ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling. Bij peer-coaching op het vlak van persoonlijke ontwikkeling helpen collega’s elkaar om ambities na te jagen, uitdagingen aan te gaan en acties uit te voeren. Goede peer-coaching geeft daarbij inzicht, vertrouwen en positieve energie!

Extra inzicht ontstaat door collega’s die licht schijnen op blinde vlekken, verdiepende vragen stellen en praktische oplossingen kunnen inbrengen. Je doet extra vertrouwen op om écht aan de slag te gaan, want met peer-coaching kan je uitdagingen terugbrengen tot juiste proporties en is er een stok achter de deur. Voor die aai over je bol óf schop onder je kont. Tenslotte levert peer-coaching positieve energie door elkaar te helpen groeien, begrip te krijgen over dat iedereen worstelt met eigen uitdagingen en samen successen te vieren.

Kortom, peer-coaching is een verrijking op de werkvloer. Maar hoe acteer je als een goede coach voor jouw coachee? Hier tien gouden tips!

Buddy High Five

De 10 gouden tips

  1. Stel vragen. Als coach is het van belang om goede open vragen te stellen. Maar ook vragen als: wat heb je nodig om verder te komen? Vraag ook goed door. Pas hierbij bewust het principe toe van luisteren, samenvatten en doorvragen.
  2. Blijf weg van het geven van oplossingen. Zorg ervoor dat je het gesprek niet voert in een goedbedoelde hulpmodus met adviezen en oplossingen. Tenzij de coachee daar expliciet om vraagt uiteraard. Het is belangrijk dat de coachee zelf tot inzichten en oplossingen komt. Daarom geldt: denk met iemand en niet voor iemand.
  3. Zorg voor ontspannen omstandigheden. Zorg dat je zelf ontspannen bent, echt de tijd neemt en een rustige locatie hebt voor het coachgesprek. Breek het ijs wanneer je merkt dat de coachee wellicht een beetje zenuwachtig of gespannen is voor het gesprek. Een korte ‘chit chat’ aan het begin van het gesprek kan hier ook goed bij helpen!
  4. Duik dieper in op gevoelens. Vraag aan de coachee wat hij/zij voelt bij de gedachte, actie of te nemen besluit. Merk je belemmerende overtuigingen op? Vraag dan wat er zou kunnen gebeuren.
  5. Geef terug wat je ziet en hoort. Observeer non-verbale communicatie. Geef terug wat je opvalt. Wat zie je in lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en hoor je in de intonatie? Dit kan je goed toepassen als je iemand face to face ziet of in een online sessie. Spreek je iemand telefonisch? Let dan vooral op de intonatie.
  6. Geef opbouwende feedback. Blijf weg van oordelen. Verplaats je in de ander en probeer jouw feedback zo te formuleren dat het jouw coachee inspireert om met zelfvertrouwen groeistappen te zetten.
  7. Gebruik je intuïtie. Vertrouw op je gevoel. Heb je de indruk dat er iets speelt dat nog niet is benoemd of besproken? Leg het voor en vraag het aan je coachee. Doe dat niet stellend, maar vragend en geef de coachee de tijd en ruimte om hierop te reflecteren.
  8. Check de vervolgstap. Check aan het einde van tijdens het gesprek met de coachee of deze zelf de inzichten en de vervolgstappen kan benoemen.
  9. Wees de stok achter de deur. Merk je dat de coachee behoefte heeft aan een ‘stok achter de deur’? Maak dan een afspraak voor een terugkoppeling waarin de coachee laat weten hoe de actie is gegaan. Of plan een kort motiverend gesprek op de dag van de actie zelf, bijvoorbeeld via een kort telefoongesprek.
  10. Vier samen successen. Sta stil bij de geboekte voortgang, geleerde lessen en overwonnen obstakels. Daar mag je trots op zijn, bij stil staan en vieren! Dat zorgt voor verbinding en een gevoel van trots en vertrouwen dat brandstof is voor volgende stappen.

“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather then teaching them .” – John Withmore

Met deze tien tips ben jij klaar die schatkist in je organisatie te openen en benutten! Voor jezelf, voor jouw collega’s én jouw organisatie! Maar hoe ga je nu echt aan de slag?

Stap 1. Nodig een collega uit voor peer-coaching voor persoonlijke ontwikkeling. Noem het een experiment als jouw collega in eerste instantie aarzelt.koffie afspraak
Stap 2. Maak een afspraak met elkaar.
Stap 3. Bedenk beiden over welke persoonlijke uitdaging of groeistap je wilt praten.
Stap 4. Kom met de 10 tips in het gesprek beiden tot een concreet actieplan.
Stap 5. Maak een afspraak over 2 weken, reflecteer op de voortgang en vier successen. Herhaal vanaf stap 2.

Wil je een je jouw supportsysteem te bouwen? Lees dan hier er meer over en dowload het gratis peer-support template.  

Wil je meer weten over hoe je betrokken peer-to-peer persoonlijke ontwikkeling in jouw organisatie implementeert? Neem contact met ons op.