Image Alt
Media

Prototype You

Doelen vs. Systemen

Waarom doelen niet het belangrijkste zijn.

“Heb je een tip hoe ik beter doelen kan opstellen?”

Een vraag die wij regelmatig krijgen van deelnemers van onze Prototype You methode. Doelen zijn handig en kunnen je helpen, maar zonder een goed systeem zijn doelen niet zo waardevol.

Mijn probleem met doelen zonder een goed systeem?

 

    1. Een doel niet halen = falen. En falen willen we niet. (Dat falen verkeerd is, is een verkeerde mindset maar iets voor in een andere post).
    1. Doelen creëren een of-of conflict. Als je je doel behaalt heb je succes en als je je doel niet haalt ben je teleurgesteld. Dit is geen goed recept voor geluk.
    1. Als je op relatief grote doelen focust, dan is de kans groter dat je het wel haalt dan wanneer je geen doel hebt. Maar je mist mogelijk wel allerlei kansen die beter zijn dan je doel. Omdat je nu eenmaal je doel hebt en daar naar toe aan het werken bent, wil je er niet van afwijken door de ‘sunk costs’.
    1. De meeste van ons hebben geen idee waar we over 5 jaar zullen staan, wat voor kansen er zullen ontstaan of wat we op dat moment wensen of nodig hebben. Je hier op vast pinnen heeft dus eigenlijk weinig zin.

Wat voor systeem heb je dan nodig?

Een systeem dat flexibel is, zich aanpast aan wat er op je pad komt. Een systeem die je richting geeft en waar je, door middel van kleine acties, in kleine stappen vooruit gaat. Groot genoeg om vooruitgang te boeken, klein genoeg om snel te kunnen bijsturen wanneer nodig. Met een systeem blijf je open staan voor kansen en mogelijkheden. Én een systeem die je vol kan houden, een systeem is moeilijk te falen omdat je het op ieder moment weer kan oppakken. Zolang je maar wel plezier in het systeem hebt. Dit betekent natuurlijk wel dat een goed systeem ook doelen bevat! Je hebt namelijk wel richting nodig. 
De reden om doelen op te stellen is om te winnen. De reden om systemen te bouwen is om het spel te blijven spelen.
 
Wat is jouw systeem om te blijven spelen?

“When you fall in love with the process rather than the product, you don’t have to wait to give yourself permission to be happy. You can be satisfied anytime your system is running.” – James Clear