Image Alt
Media

Prototype You

Hybride werken doen we samen

2020 heeft werken voor altijd veranderd, voor het individu en voor organisaties. Nu met het vaccineren in veel landen in volle gang staan we op de rand van een volgende ‘disruption’ die net zo groot is als de noodzakelijke shift naar thuiswerken vorig jaar: hybride werken. Een vorm van werken waar niet alle medewerkers altijd tegelijk bij elkaar aan het werk zijn. Een deel werkt (deels) vanaf een andere plek dan ‘het kantoor’. 

De kans om de werkomgeving van de toekomst te creëren, liggen in de lessen van afgelopen jaar. En daar zaten wat harde tussen! Als HR professional heb je een vitale rol in de toekomst van je organisatie. Denk alleen al aan het feit dat onderzoek laat zien dat 40% van de wereldwijde arbeidsmarkt nadenkt over het wel of niet verlaten van de huidige werkgever. Een goede transitie naar hybride werk is cruciaal  voor het aantrekken, behouden en optimaal benutten van talent! 

In dit artikel neem ik je kort mee in hybride werken, waarom je als organisatie dit wil omarmen en hoe belangrijk het is om je medewerkers een belangrijke rol in de transitie te geven. 2020 was het jaar van de Chief Technology officer, 2021 is jouw jaar als HR professional. Wij geloven dat wij organisaties goed kunnen ondersteunen in hun weg naar hybride werken. Daarom hebben we nu een exclusief aanbod om onze service te ervaren. Kan je niet wachten? Scroll dan direct naar het einde! ⬇️

Waar werken we?

Hybride werk of ‘hybrid work’, flexibel werken en WFA (work from anywhere) zijn termen die je overal lijkt te horen en te lezen. Nu de vooruitzichten met betrekking tot thuiswerken positief zijn wordt er steeds concreter gekeken naar hoe de terugkeer op het kantoor eruit gaat zien. Waar het ene bedrijf helemaal niet meer terug gaat naar de oude situatie en dit moment aangrijpen om een ‘best of both worlds’ te creëren, kunnen andere bedrijven niet wachten om terug te keren naar  hun oorspronkelijke manier van bedrijfsvoering.  

De meerderheid van de medewerkers willen werkmogelijkheden behouden waar flexibel en op afstand kan worden gewerkt. Een meerderheid van mensen die beslissingsbevoegd zijn in organisaties kijken hoe de organisatie anders kan worden ingericht voor een hybride werk model. Tegelijkertijd geeft een meerderheid van de medewerkers aan meer persoonlijk contact met hun directe collega’s enorm te missen. Dit zijn een aantal uitkomsten van een wereldwijd onderzoek (inclusief Nederland) van Microsoft. Met een beetje online zoeken vind je verschillende onderzoeken met vergelijkbare resultaten. 

Goed, er werken dus veel organisaties toe naar een hybride werk model. Wij zien het bij onze klanten ook gebeuren. Belangrijkste vraagstuk hier is: hoe maak je op een goede manier de transitie naar hybride werken?. Voordat ik inga op die vraag kijken we eerst naar de waarom je als organisatie hybride zou willen werken of dit past in wat jij wil bereiken voor je medewerkers en organisatie. 

“We’re operating in a new world but many of us are still doing things the way we always did. We need to completely rethink our digital processes.” – Dr. Rintel

Hybride werken, is dit iets voor jouw organisatie?

Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat heel veel kenniswerkers gedwongen vanuit huis zijn gaan werken. Zonder enige voorbereiding vanuit de organisatie en in veel gevallen ook zonder enige ervaring bij zowel organisatie als de medewerker. Met alle gevolgen van dien. 

We kennen allemaal genoeg voorbeelden van uitdagingen op het vlak van IT, ergonomische en afleidingsvrije werkruimtes, stille werkplekken, miscommunicatie door videobellen, vermoeidheid door beeldbellen en ga zo maar door. 

Naast alle slechte ervaringen, blunders en geleerde lessen zijn er natuurlijk ook tal van succesverhalen en goede ervaringen. Bij de terugkeer naar kantoor is het belangrijk de geleerde lessen en de positieve kanten mee te nemen naar een herontwerp van de invulling en indeling van ‘werk’. De transitie naar volledig thuiswerken in de Covid periode kan niet worden gebruikt als argument dat thuiswerken ‘niet werkt’. Ik vind het jammer om te horen en te lezen dat er organisaties zijn die vanuit deze ervaring redeneren en dan zeggen: “Thuiswerken, dat werkt voor ons niet.” 

Het hybride werkmodel is nu natuurlijk niet ineens de heilige graal voor alle organisaties. Maar we staan wel op een punt waarin veel organisatie de ontwikkelingen van de afgelopen periode gaan gebruiken om ‘werk’ een nieuwe invulling te geven. Ik verwacht dat organisaties die per definitie thuiswerken (of een andere locatie) niet willen omarmen zich moeten opmaken voor tal van uitdagingen. De belangrijkste zal zijn dat talent weg zal lopen. 

 

Wie gaat er nog elke dag in de file staan? 

Elke dag 1,5 uur naar werk reizen?

Verplicht van 9 tot 6 op het kantoor van ‘de baas’ zitten? 

 

(Dan heb ik het uiteraard niet over organisaties waar thuiswerken simpelweg niet mogelijk is, zoals in de horeca en in de productie. Fijn wanneer mensen daar weer aan de slag kunnen!)

Wil je mee in deze ontwikkeling, aantrekkelijk blijven voor talent en (flexibel blijven) als organisatie, zodat je bestand bent tegen veranderingen? Dan is een focus op samenwerking, gezondheid en leren en ontwikkelen essentieel.  Met de flexibiliteit dat mensen kunnen werken wanneer, waar en hoe dat voor hen het beste werkt. Wat uiteindelijk zal resulteren en meer blije en tevreden medewerkers, wat aantoonbaar zorgt voor betere werkresultaten. 

Een van de grote uitdagingen is dat de meeste mensen (en organisaties) zelf niet weten wat voor hen wel of niet goed werkt. De Covid crisis, met veel thuiswerken, heeft veel problemen maar ook kansen blootgelegd. Die zijn niet voor iedereen hetzelfde en nu we straks de keuze hebben om te werken waar we willen is de grote vraag: wat werkt wel en wat werkt niet? En wat verwacht de organisatie van mij, kan ik daar in mee? En, wil ik daar wel in mee?

Het is van groot belang dat medewerkers actief betrokken zijn bij de transitie, mede vormgeven aan de transitie en dit doen samen met collega’s. Iedere medewerker zal een actieve rol moeten spelen om zijn of haar positie tijdens en na de transitie vorm te geven en in te nemen. Je zal als organisatie tijdens de transitie bij moeten blijven sturen op basis van lessen en ervaringen. Hierdoor vergroot je als organisatie het draagvlak, zorg je voor een succesvolle transitie en creëer je toch ruimte voor een vorm van maatwerk, waarmee jouw organisatie voorloper blijft. Dit als tegenhanger voor het nieuwe werken, dat meer was opgelegd vanuit de organisatie. Power to the people dus. Een verandering met jouw mensen, voor jouw mensen. Zodat ze happy, vitaal en weerbaar van waarde kunnen zijn in jouw organisatie. 

De transitie naar een hybride maatwerk model is een uitgelezen kans om te experimenteren, samen met elkaar te ervaren en te leren wat wel en niet werkt. Op het niveau van organisatie, leiderschap, team en individu. Je wilt betrokken en vitale werknemers die weerbaar zijn voor veranderende  situaties, door een werkomgeving waarin iedereen kan floreren! 

Nog wat extra inspiratie nodig? Hier een aantal feiten op een rij:

  • Volgens The Work Trend Index geeft ruim de helft van de medewerkers aan in ‘surviving/struggling’ mode te zitten. Onder Gen Z en nieuwe medewerkers is dit nog een stuk hoger.
  • 50% van de mensen reageert binnen 5 minuten op een Teams chat bericht. Hoezo geconcentreerd werken?
  • Meerdere rapporten tonen aan dat medewerkers vermoeid raken, burn-out klachten stijgen en algemeen stress niveau hoger is dan voor de Covid crisis. Dit zijn onder andere resultaten van ‘digital static’: Het gat dat zit tussen wat je probeert te communiceren online en wat de persoon die de boodschap ontvangt ervan begrijpt (dr. Mary Donoheu, The Digital Wellness Center). 
  • In netwerken en groepen werken is het afgelopen jaar afgenomen, de 1-op-1 of kleine groepen communicatie is juist gestegen. Wil je blijven innoveren en productief blijven als organisatie dan heb je een sterk werkplek netwerk nodig.  
  • Meer mogelijkheden met van afstand werken zorgt ook voor grotere concurrentie bij het aantrekken van talent. Ga je hier in mee? Volgens Linkedin en Glint is bijna 50% procent van de medewerkers wereldwijd zijn baan en carrière aan het heroverwegen de komende maanden. 

 

“When you lose connections, you stop innovating. There are no new ideas getting in and groupthink becomes a serious possibility.” Dr. Nancy Baym, Senior Principal Researcher at Microsoft

Wat kan je als organisatie doen?

Met Prototype You begeleiden wij organisaties aan de menselijke kant van de transitie naar hybride werken. Naast de juiste arbeidsomstandigheden (arbo werkplek) en een visie van de organisatie zullen de medewerkers van de organisatie de transitie en de nieuwe vorm van werken gaan maken of breken. We geloven dat dit het moment is waar we stiekem allemaal op hebben gewacht. Meer autonomie over waar, wanneer en hoe je wilt werken. Het is enorm belangrijk om dit proces naar nieuwe manieren van werken met aandacht en begeleiding te laten gebeuren. 

Wil je een mens georiënteerde transitie, waarbij er ruimte is voor experimenteren, waarbij medewerkers met en van elkaar leren en ervaren, waarbij er ruimte is voor nieuwe ideeën en initiatieven vanuit de medewerkers? 

Wij begeleiden transities, zowel op medewerker niveau als voor de leiders in een organisatie. 

Ben je nieuwsgierig naar hoe we dat doen? Op dit moment bieden we tijdelijk organisaties een taster aan voor €197,- (normaal €2.500,-). In deze sessie vertrekken we vanuit de vraag:

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit in een hybride werkwereld? 

We creëren ruimte voor experimenten, openen het gesprek tussen collega’s en zetten concrete stappen om invulling te geven aan die ideale werkdag. Waarbij collega’s elkaar helpen die een realiteit te maken. 

 

Neem nu contact op voor deze taster of meer informatie! 

⬇️

kristiaan@prototypeyou.nl

0618365586