Image Alt
Kennisbank

Prototype You

Stel geen doelen maar creëer je eigen vision board + praktische invulopdrachten

Visualisatie is een soort mentale training waarbij je jezelf in je hoofd een bepaalde situatie voorstelt. Bekend zijn topsporters die een belangrijke wedstrijd meerdere malen in hun hoofd visualiseren. Het resultaat is dat ze mentaal klaar zijn voor de wedstrijd. Het geeft rust, motivatie en zal daardoor hun prestaties positief beïnvloeden. Wat natuurlijk niet betekent dat elke sporter die dit doet automatisch de wedstrijd zal winnen. Visualisatie geeft je richting. Deze richting wil jij op en zorgt ervoor dat je die richting op zal bewegen, weg van het alternatief.

Man, alone, has the power to transform his thoughts into physical reality; man, alone, can dream and make his dreams come true.

– Napoleon Hill

Bij het maken van een visionboard focus je je niet alleen op de dingen die je wilt hebben maar ook op hoe je je wil voelen. Als je een visionboard hebt en begint met visualiseren dan gebruik je een van de meest krachtige ‘mind’ oefeningen die je kunt doen. Zoals je kunt lezen in het boek The Secret: “The law of attraction is forming your entire life experience and it is doing that through your thoughts. When you are visualizing, you are emitting a powerful frequency out into the Universe“.

Of je het gelooft of niet, verschillende studies laten zien dat je brein getraind wordt voor de echte ‘performance’ als je aan het visualiseren bent. De studieresultaten tonen aan dat dit soort oefeningen zorgen voor meer motivatie, verhoogde zelfverzekerdheid en meer focus op wat je wilt bereiken.

Uit je hoofd en op papier.

Je vraagt je misschien af waarom je zo’n persoonlijk moodboard zou maken? Het is in de eerste plaats leuk om te doen! In een leven van enorm veel schermtijd is het tof om weer iets met je handen te doen. Je triggered jezelf net op een andere manier en het is ook leuk om samen met een van je vrienden te doen op een regenachtige dag ???? (oke, voor de echte digi-junks hier een online tool).

Alright, het is dus leuk om te maken. Maar wat belangrijker is, is dat het je gaat helpen richting de doelen die je in de toekomst heb, zal gaan bewegen. Zie je brein als een GPS, ze kan bepalen of je links- of rechtsaf gaat. Maar zonder route en bestemming zal je gaan dwalen want je brein weet niet welke kant je op gaat. Een visionboard plugt dus eigenlijk de route en de bestemming in je GPS systeem.

Hoe maak je een visionboard?

Voordat je begint met knippen, plakken en zoeken naar de juiste beelden en teksten is het belangrijk om eerst thema’s voor je visionboard te bedenken. Probeer je hierbij op meerdere thema’s van je leven te focussen zodat je je visionboard zo breed mogelijk insteekt. Zo dwing je jezelf uiteindelijk om de belangrijkste elementen van jouw visie op het leven (en werken, reizen, etc) in kaart te brengen op een bord. Om dit goed te kunnen doen is het aan te raden dit eerst in woorden op papier te zetten. Neem een moment voor jezelf, ga op een rustige plek zitten met een lekkere kop koffie en zet je levensvisie op papier.

Onderaan kun je een worksheet downloaden waarmee je jouw levensvisie en vision board kunt ontwerpen.

Als je jouw levensvisie klaar hebt, is het tijd voor het meer grafische creatieve proces. In tijdschriften, kranten, boeken kun je op zoek gaan naar de juiste plaatjes en toffe uitspraken die je visie raken of die je inspireren. Je kunt natuurlijk ook specifiek naar bepaalde plaatjes op zoek gaan op internet en deze printen, Pinterest is een mooie bron om te gebruiken. Verder kan je natuurlijk zelf tekenen, verven en foto’s gebruiken :).

Visionboard klaar, en nu?

Kijk er regelmatig naar, that’s the whole point. Je ontwerpt je visionboard op zo’n manier dat je ernaar gaat kijken en je visualiseert alsof je al deze dingen al hebt of doet . Dan werkt het. Beeld je in dat je die dingen hebt en doet en analyseer wat dat met je doet. Hoe voel je je? Op deze manier ga je de elementen van je visionboard in je onderbewustzijn prenten en ben je dus je brein aan het trainen om in die richting te bewegen.

Hang je visionboard ergens op zodat je het regelmatig tegenkomt. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor de zogenaamde ‘goalshowers’. Plastificeer dan je visionboard (op a4 formaat) en neem het mee onder de douche. Door het water in de douche kan je het board tegen de muur plakken. Zo kun je elke keer als je doucht ernaar kijken ????. Dit gaat mij persoonlijk wat ver, maar het is in ieder geval het proberen waard. Ik heb zelf ook een fotoboek in klein formaat laten afdrukken met elementen uit mijn doelen zodat ik dit makkelijk mee kan nemen om af en toe doorheen te bladeren.

En last but not least, vier je successen. Een stapje dichter bij waar je wilt zijn? Vier het en beloon jezelf. Zo maak je het vooral ook leuk om te doen en blijf je gemotiveerd!

Happy visionboarding ????

Vision board werkblad

Download hieronder het Prototype Your Life vision board. Vul de elementen eerst in en begin daarna aan je vision board.

Enjoy!